Στην Ελλάδα, οι γυναίκες απέκτησαν το δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές το 1952, μετά τη συμμετοχή τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές το 1930, όπου μόνο 240 Ελληνίδες, από τα τρία περίπου εκατομμύρια, άσκησαν αυτό το δικαίωμα. Ωστόσο, σχεδόν έναν αιώνα νωρίτερα, το 1841, μια ομάδα 20 γυναικών στο Δήμο Ειδυλλίας (Βίλια) έγραψε ιστορία ψηφίζοντας στις τοπικές εκλογές, παρότι ήταν παράνομη.
Το γεγονός αυτό, γνωστό ως το σκάνδαλο των Βιλίων, προκάλεσε σάλο στην ελληνική κοινωνία, προκαλώντας μέτρα για την αποτροπή της επανάληψής του. Σε αυτές τις πρόωρες εκλογές, δικαίωμα ψήφου είχαν οι άνδρες άνω των 25 ετών, ενώ οι γυναίκες αποκλείονταν. Ωστόσο, στα Βίλια, ορισμένα άτομα επινόησαν μια μέθοδο για να ψηφίσουν χωρίς να διακόψουν τα γεωργικά και κτηνοτροφικά τους καθήκοντα. Έδωσαν τα ψηφοδέλτια με την επιλογή τους σε έμπιστους αντιπροσώπους. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα μισά από τα 40 άτομα που συμμετείχαν εμπιστεύτηκαν στις συζύγους τους τα ψηφοδέλτιά τους, οι οποίες με τη σειρά τους ολοκλήρωσαν τη διαδικασία δίνοντας το όνομα των συζύγων τους.
Με το πέρας της εκλογικής διαδικασίας, πολίτες διαμαρτυρόμενοι φθάνουν στη Γραμματεία Εσωτερικών μέχρι και το βασιλιά Όθωνα! Η αθηναϊκή εφημερίδα «Αιών» αποκάλυψε το σκάνδαλο, επικρίνοντας τις τοπικές αρχές για την αποδοχή των ψήφων των γυναικών και την προσπάθεια συγκάλυψης των παρατυπιών. Παρά τις καταγγελίες, οι εκλογές δεν ακυρώθηκαν και οι επακόλουθες ενέργειες από ενδιαφερόμενους πολίτες οδήγησαν σε έρευνα. Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας παραμένει άγνωστο αφού οι αρχές άφησαν το γεγονός να ξεθυμάνει.
Αν και δεν παρουσιάζονται παρόμοια περιστατικά και αναφορές στον τύπο, είναι πιθανό να εφαρμόστηκαν μέτρα για να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων παρατυπιών. Για την ιστορία οι γυναίκες των Βιλίων παραμένουν οι πρώτες γυναίκες που συμμετείχαν σε εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα.
(πηγή)
Comments