top of page

Παραλία Ψάθας

Η παραλία Ψάθα στον Κορινθιακό κόλπο δίνει μια υπέροχη ευκαιρία να φανταστείτε ότι δεν βρίσκεστε μόνο μια ώρα έξω από την Αθήνα, αλλά ότι μπορείτε να την προσεγγίσετε ακόμη και με αυτοκίνητο. Θα φτάσετε στα νερά της ταξιδεύοντας μόλις 65 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας. Η πανέμορφη Ψάθα απέχει τρία μόνο χιλιόμετρα από το Αλεποχώρι και θεωρείται ιδανικός προορισμός για μονοήμερη εκδρομή ή για ένα μπάνιο λίγων ωρών και επιστροφή το βράδυ στη βάση της Αθήνας.

Από Αθήνα θα φτάσετε στην Ψάθα, περνώντας από τα Μέγαρα και το Αλεποχώρι, μέσω της  Επαρχ. Οδ.  Μεγάρων-Αλεποχωρίου. Στη συνέχεια από την παραλία Αλεποχωρίου θα φτάσετε πολύ εύκολα, στην παραλία της Ψάθας.
Μια εναλλακτική διαδρομή για να φτάσετε στην Ψάθα, και χωρίς διόδια, είναι από το Δήμο Μάνδρας–Ειδυλλίας, στον οποίο ανήκει διοικητικά, μέσω της ΠΕΟ Αθηνών-Θηβών και τα Βίλια. Μόλις φτάσετε στην ορεινή και γραφική κωμόπολη των Βιλίων, συνεχίζετε προς Πόρτο Γερμενό μέχρι να βρείτε τη διασταύρωση, και να στρίψετε αριστερά, προς Ψάθα. Η διαδρομή από Βίλια προς Ψάθα θεωρείται πιο δύσκολη, και την προτιμούν κυρίως οι ντόπιοι από τα γειτονικά χωριά, αλλά πανέμορφη, μέσα στο πυκνό πευκοδάσος του όρους Πατέρας, και περνώντας από τη θέση Μάλια Ψάθας (υψόμετρο 560m), απολαμβάνετε την πανοραμική θέα του Όρμου της Ψάθας και του Κορινθιακού Κόλπου και μπορείτε να βγάλετε τις φωτογραφίες σας.

Φτάνοντας στην Ψάθα, θα δείτε πυκνά πευκοδάση και κοφτερούς βράχους να περιβάλλουν έναν κόλπο στρωμένο με μικρά πολύχρωμα βότσαλα. Από την πρώτη βουτιά αυτή η παραλία Καταλάβετε γιατί είναι αγαπημένη όλων των Αθηναίων. Σε κάνει να πιστεύεις ότι βρίσκεσαι σε κάποιο από τα νησιά του Ιονίου: 2,5 χιλιόμετρα παραλία με κρυστάλλινα νερά και βότσαλο φιλικό προς τον περιπατητή και τον κολυμβητή. Είναι ένας μικρός παράδεισος με οικογενειακό χαρακτήρα.

Η παραλία της Ψάθας είναι μεγάλη, ενώ υπάρχει οργανωμένο τμήμα με ομπρέλες και ξαπλώστρες, που παρέχεται δωρεάν από τα beach bar. Υπάρχει και δυνατότητα για θαλάσσια σπορ. Κατά μήκος της παραλίας θα βρείτε καφετέριες, εστιατόρια και ψαροταβέρνες, όπως θα τα βρείτε στο γραφικό λιμανάκι που σχηματίζει το Ακρωτήρι Μύτικας Ψαθάς. Η παραλία είναι τόσο μεγάλη που ακόμα και το ΣΚ που είναι γεμάτο κόσμο από το πρωί, θα βρεις άφθονο ελεύθερο χώρο για να απλώσεις την πετσέτα σου, ειδικά στις δύο άκρες. Η περιοχή είναι γνωστή για τα φρέσκα θαλασσινά της, καθώς και το κρέας, και έχει μια μακρόχρονη παράδοση στην κατανάλωση κρέατος. Εξάλλου, η ορεινή περιοχή γύρω της, με μέρη όπως τα Βίλια, πιστοποιούν την εγκυρότητα της λέξης.

Ομοίως, αν δεν θέλετε να περάσετε μια μέρα στην Ψάθα, αλλά θέλετε να μείνετε για σύντομες διακοπές ή αρκετά περισσότερο καιρό, θα βρείτε πολλές εξαιρετικές επιλογές: Υπάρχουν καταλύματα με δυνατότητα προετοιμασίας γευμάτων και θέα στην παραλία, το βουνό ή τον κόλπο ή ακόμη και αν θέλετε όλο το σπίτι για να έχετε την άνεση και την ησυχία σας κοντά στη θάλασσα. 
 

Το καλύτερο μέρος του ταξιδιού στην Ψάθα είναι το τελείωμα. Το ηλιοβασίλεμα με την όμορφη χρωματική του παλέτα είναι ο τέλειος τρόπος για να τελειώσετε μια εκδρομή που ήταν τόσο αναζωογονητική και όμορφη. Θα θέλετε να την επαναλάβετε σύντομα! Η Ψάθα είναι ένα μέρος με πολλές επιλογές, στο οποίο είναι δύσκολο να αντισταθείς. Όποιος την επισκεφτεί μία φορά είναι πιθανό να επιστρέψει ξανά σύντομα.

bottom of page